Byplanbloggen

Alna er ikke Akerselva | 27.03.10

Akerselvas renessanse hang sammen med to viktige faktorer:

 1. Modne industrier forsvant.
 2. Endring i oppfatningen om hva byer er, som betød en overgang fra industribyer til tjenesteproduserende byer. Det var riktignok andre faktorer spilte imidlertid også inn, blant annet arealknapphet, slik at det oppsto det som noe upresist kan kalles «industrigentrifisering».

Akerselva ligger sentralt, med gangforbindelse til sentrum og viktige kollektivårer slik at det var riktig å fortette her. Akerselva har også vært forholdsvis lite forbygget, med mange grøntområder i behold. Disse merkelappene kan imidlertid ikke settes på Alna.

Alna omkranses i stor grad av virksomheter med en fremtid, og det er snarere aktuelt å utvide disse virksomhetene heller enn å fjerne dem. Mange av disse virksomhetene er faktisk sentrale for den tjenesteproduserende og konsumerende byen. Alna ligger ikke sentralt og vesentlig fortetting må igangsettes av radikalt nye og tunge kollektivårer. Det er ikke sannsynlig at det vil komme på kort sikt. Videre er Alna betraktelig lenger enn Akerselva, det vet alle som har prøvd seg på elvevandringen.  Det er lite sannsynlig at Alna skal bli en del av et gangtransportsystem. Vandring langs Alna er en fritidssyssel, ikke noe du gjør på vei til jobb. Det skyldes at store deler av Alna renner gjennom skogområder som er vanskelig tilgjengelig, og naturligvis at det er få arbeidsplasser i nærheten.

Vi må innse at Alna har en annen funksjon og kontekst enn Akerselva. Oslo kommune med politkerne samt byråkretene i Plan- og bygningsetaten har glemt dette. Alna utformes nå med Akerselva som forbilde. Vi støtter oppgraderingene, men veien er lang, også bokstavelig talt. Man må innse at Alna har andre forutsetninger enn Akerselva. Som vanlig i politiske symbolsaker er det mange som har mistet gangsynet.

Og pumping? Kom igjen. Den nødløsningen er bare latterlig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

  Innlegg kan bli tilsendt på e-post:

  Bli med 6 andre følgere

  Syndikering

  RSS Feed

  wordpress analytics
%d bloggere like this: